Mleko matki to niewątpliwie naturalny pokarm natury dla Twojego dziecka. Pomaga także w utrzymaniu zdrowia dziecka, rozwija jego mózg i zapewnia bliższą więź emocjonalną z matką. Okazuje się, że matki karmiące piersią mają większe szanse na szybsze zrzucenie wagi nabytej w czasie ciąży.
Mleko matki chroni przed infekcjami
W pierwszych latach życia układ odpornościowy dziecka nie jest jeszcze rozwinięty i nie może zwalczać infekcji tak skutecznie jak układ odpornościowy starszych dzieci lub dorosłych. Mleko matki zawiera białe krwinki i szereg czynników przeciwzakaźnych, które chronią dziecko przed chorobami, a także przeciwciała przeciwko czynnikom zakaźnym przenoszonym w przeszłości przez matkę.
Jest dobrze wchłaniana i bardzo efektywnie wykorzystywana przez organizm dziecka
Mleko dla noworodka od matki zawiera specjalny enzym zwany lipazą, który umożliwia szybsze wchłanianie tłuszczów i ich efektywniejsze wykorzystanie. Enzym ten nie występuje w mleku zwierzęcym ani w odżywkach dla niemowląt. Białko mleka kobiecego (głównie lekka serwatka) jest łatwo i szybko trawione w żołądku niemowlęcia, w przeciwieństwie do białka mleka krowiego lub koziego, kazeiny
Wzmacnia również więź emocjonalną między matką a dzieckiem: hormony karmienia piersią wzmacniają instynkt macierzyński. Ponadto karmienie piersią tworzy bliską, czułą relację, z której matka czerpie głęboką satysfakcję emocjonalną i jest mniej skłonna do gniewu na swoje dziecko
Jak karmienie piersią wpływa na korzyść matki?
Jeśli matka zacznie karmić piersią zaraz po porodzie, jej organizm wytwarza duże ilości hormonu oksytocyny, który pomaga macicy szybciej się kurczyć, co zmniejsza krwawienie i zapobiega anemii.
Z reguły kobieta nie miesiączkuje, podczas gdy karmi dziecko wyłącznie piersią (do rozpoczęcia karmienia uzupełniającego lub nawet dłużej). Pomaga to w naturalny sposób, opóźnić kolejną ciążę. Produkcja mleka pochłania około 200-500 kalorii dziennie. Kobieta, która nie karmi piersią, musi codziennie przepłynąć co najmniej 30 okrążeń w basenie lub jeździć na rowerze pod górę przez godzinę, aby spalić taką samą liczbę kalorii.